Speciality španělské gastronomie

Chystáte se zakončit letošní rok na netradičním místě? Pokud jste si za cíl své cesty vybrali Španělsko, pak vás kromě úchvatné přírody a památek čeká také řada gastronomických specialit.

španělská vína

Španělsko sladké i slané

Španělsko je zemí, která je vyhlášená řadou lokálních specialit, které nikde jinde neochutnáte. Základem je polévka gazpacho, která se podává výhradně za studena a připravuje se z rajčat, česneku, papriky, cibule, bylinek. Její příprava je velmi snadná a rychlá, proto se s ní poměrně často setkáváme i v našich restauracích. Zejména v letních měsících přináší příjemné osvěžení. Mezi zástupci sladkých pokrmů vynikají koblížky churros, které se podávají s horkou čokoládou. Jejich tvar by měl připomínat ovčí rohy, podle kterých také získaly své jméno. Pokud byste si chtěli domů dovést typické španělské potraviny, pak by vám jistě neměl kromě olivového oleje chybět ani turron, což je dezert u nás známý jako turecký med nebo sušená vepřová šunka jamon.

Prvotřídní španělská vína

Ve španělsku si na své přijdou také milovníci kvalitního vína, zejména ti, kteří ocení odrůdy červeného vína. Španělské víno se řadí na první příčky v žebříčcích kvality, jedná se o významnou vinařskou oblast, která byla sice zastíněna známějšími lokalitami, ale v dnešní době už se nemusí o svou pozici na trhu prát. Zákazníci už přišli na to, že španělská vína patří k tomu nejlepšímu, co mohou dostat. Vína se zde rozlišují podle jednotlivých vinařských oblastí a jsou vzájemně výrazně chuťově odlišná. Ostré jihoevropské slunce a kvalitní půda dává španělským vínům skvělou a plnou chuť. Typickou španělskou specialitou je sherry, což je fortifikované víno vyráběné z odrůd vína bílého. Na rozdíl od Portského vína se do sherry nepřidává destilát v průběhu fermentace, takže má menší podíl cukru. Sherry je ideální podávat jako aperitiv pro jeho typickou lahodnou chuť.

Fotogalerie

Příspěvek byl publikován v rubrice Evropa se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky. Publikováno | Autor: Lucie Konečná

Komentáře nejsou povoleny.